Geschiedenis van de wijsbegeerte in Nederland - Marsilius van Inghen

Artikel 53 van 159
€ 6,95
Overzicht
Conditieredelijk [1e pagina naam + datum]
Aantal pagina`s158
Uitgavejaar1987
Uitgegeven doorUitgeverij Ambo bv
Kaftpaperback [gekartonneerd]
ISBN9026307713
Code [intern]ANA

 

Beschrijving boek

Subtitel: Kennis, wetenschap en theologie.

Bezorgd, ingeleid en van aantekeningen voorzien door E.P. Bos.

In de middeleeuwen was er een levendige discussie over de vraag of theologie een wetenschap was. Men zou immers kunnen zeggen dat theologie uitgaat van geloofswaarheden, waarvan het natuurlijk verstand wel zeker is, maar waarin het geen helder inzicht heeft. Door de wetenschappelijkheid van de theologie te bespreken [volgens Marsilius is theologie wel een wetenschap, maar dan in ruime zin], wordt de eigen aard van natuurlijk verworven wetenschappen duidelijker.

Kunnen geloofswaarheden door het natuurlijke verstand gekend worden? Ook uit de hier vertaalde tekst blijkt dat de middeleeuwers uiteenlopende antwoorden op deze vraag gaven. Als een waarheid voorkomt in de theologie en in de metafysica [bijvoorbeeld: ‘God bestaat’], wat is dan het verschil in de manier waarop deze waarheid wordt gekend? Wat betekent het eigenlijk als men met een uitspraak instemt?

Dit soort onderwerpen komt aan de orde in Marsilius’ Commentaar op de Sententiën. Dit is in zekere zin een theologisch werk: Marsilius moest het schrijven om zijn studie theologie te voltooien. Dat er in de middeleeuwse theologische werken ook puur wijsgerige problemen voorkomen, volgt hieruit dat men de geloofswaarheden rationeel wenste te doordenken. Men wenste niet allen op het gezag van Bijbelteksten, kerkvaders en kerk af te gaan.

Dr. E.P. Bos [1947] is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Leiden, faculteit der wijsbegeerte, vakgroep antieke en middeleeuwse wijsbegeerte.

  • iDEAL
  • PostNL
  • DHL
  • Bancontact
  • PayPal
© 2011 - 2024 Stormy books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel